Sos serowy na biały winie Chupi

Sos serowy idealny do makaronu np.typu farfalle :) Polecam

Sosypesto

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Składniki:

  • ser typu szwajcarski ementaler ( kostka 200 gram )
  • ser typu gorgonzola ( 125 gram )
  • białe wino pół wytrawne ( 100 ml )
  • pesto zielone ( łyżeczka )
  • gęsta kwaśna śmietana ( 3 łyżki czubate )
  • do posypania na końcu parmezan w proszku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W małym rondelku na średnim gazie pogrzewamy śmietanę oraz białe wino.Po około 5 minutach dodajemy starty ser ementaler oraz rozdrobnioną gorgonzolę , wszystko dokładnie mieszamy energicznie aż ser się rozpuści , na końcu dodajemy łyżeczkę pesto ( opcjonalnie ) , takim sosem od razu polewamy ugotowany w międzyczasie makaron.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy