sos pomidorowy do spaghetti

Uniwersalny sos do rożnych makaronów i ryżu. Polecam ze swiderkami i z penne

Dodany przez: kinga1-5

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 5 pomidorow
  • 1 duza cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • żółty ser- może być gouda ,starty parmezan (lub inny jaki mamy w lodówce)
  • bazylia
  • oregano
  • 2 łyzki masła (smietankowe lub roslinne)
  • 1/3 szklanki wrzatku

Przygotowanie

  1. 1. pomidory sparzyć wrzatkiem, obrać ze skórki, wyciać "gniazda", pokroic w ósemki
  2. 2. cebule pokroić w piórka i zeszklić na masełku( rada- taka porcje wygodnie robi się w garnku conajmniej 2 litrowym)
  3. 3.  do cebuli włożyć pomidory, zalac to 1/3 szklanki wrzatku z rozpuszczona kostką rosołową,(jeżeli w domu mamy cukinię mozna a pokroić w kostke i dodac do sosu-  jeżeli mam daje także oliwki pokrojone w plasterki i podsamazone pieczarki)
  4. 4. Dusić pod przykryciem aż pomidoty się rozpadną
  5. 5 .Sosem polewa sie przygotowany makaron , posypuje startym serem i ziołami.
  6. SMACZNEGO!
warzywa makaron obiad kolacja wegetariańska sos pomidory spaghetti
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze