Prosty sos do makaronu (sos do spaghetti) / fot. StockFood
4.51 (160)
Prosty sos pomidorowy do makaronu to sposób na przygotowanie smacznego obiadu. Sos do spaghetti z cebulą, czosnkiem, papryczką chili i bazylią to aromatyczne składniki, które nadadzą daniu pełnie smaku. Warto pamiętać, że sos do spaghetti doskonale smakuje oprószony świeżo startym parmezanem.
cebula 0.5 szt.
czosnek 3 ząbki
papryka chili 1 szt.
olej 3 łyżki stołowe
bazylia 10 liści
pomidory w puszce 2 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niego cebulę, czosnek i papryczkę chili, zeszklić je. Listki bazylii posiekać. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory razem z zalewą i bazylię.
Wszystko wymieszać i gotować na średnim ogniu bez przykrycia tak długo, aż pomidory się rozpadną, a sos wyraźnie zgęstnieje (mieszać od czasu do czasu). Gotowy sos można dodatkowo zmiksować blenderem lub zostawić bez zmiksowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polewać dowolny ugotowany makaron. Można też posypać go startym na tarce serem wędzonym lub parmezanem.
Porady
Sos do spaghetti zawiera w przepisie:
- pomidory w puszce bez skórki
Zobacz też: makaron z pomidorami i fasolą
Sos do spaghetti to wiele sposobów na przygotowanie smacznego dodatku do dań. Może być to sos carbonara na bazie śmietany i jajek albo sos na bazie oliwy z oliwek. Jednak najczęściej kojarzymy sos do spaghetti przygotowywany na bazie przecieru pomidorowego. Do niego można dodać czarne oliwki, suszone pomidory, oregano, bazylię i tymianek. Sos do spaghetti to niezwykle uniwersalne danie i każdy może wybrać coś dla siebie.
Najprościej zrobić sos do spaghetti wykorzystując pomidory w puszce. Aby przygotować spaghetti alla Norma, należy wziąć 1 puszkę pomidorów, 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 1 białą cebulę, 150 g dojrzewającego sera ricotta i 320 g makaronu spaghetti. Dodatkowo należy wziąć 5 łyżek oliwy extra vergine, oliwę do smażenia oraz sól i pieprz do smaku.
Na początek należy bakłażany pokroić w kostkę, posypać solą i pozostawić na durszlaku. Następnie cebulę należy drobno posiekać i dusić na patelni w niewielkiej ilości oliwy wraz ze zgniecionymi ząbkami czosnku. Potem trzeba usunąć czosnek i dodać rozdrobnione pomidory z puszki. Wszystkie składniki należy wymieszać, posolić i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie bakłażany trzeba usmażyć na oleju i przełożyć na ręcznik papierowy. Potem trzeba ugotować makaron spaghetti w dużej ilości wody. Makaron powinien być al dente. Makaron należy połączyć z sosem do spaghetti i chwilę zagrzać. Następnie należy dodać bakłażany, wymieszać i podawać z rozkruszoną startą ricottą.