Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos, który podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, jajkami, warzywami, drobiem oraz z rybami.

Dodany przez: Aseret

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • * pieczarki 200 g
  • * oliwa 2 łyżki
  • * mleko 1,5 szklanki
  • * śmietana 3/4 szklanki
  • * mąka 2 łyżki
  • * masło 2 łyżki
  • * sól
  • * pieprz

Przygotowanie

  1. Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, podgrzewać chwilę mieszając, ale nie dopuścić do zrumienienia.
  2. Do podgrzanego tłuszczu z mąką dolewać powoli mleko, mieszając równomiernie trzepaczką i podgrzewać do zawrzenia.
  3. Gdy zawrze - dodać śmietanę, wymieszać.
  4. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować, a następnie lekko podrumienić na oliwie, osolić.
  5. Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, wyłożyć do sosjerki dodając usmażone pieczarki.
  6. Podawać do warzyw gotowanych, jaj, ryb i drobiu, oraz do potraw mącznych i z kasz.
  7. window.onload=window.print();
grzyby obiad sos pieczarki śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze