iStock
4.49 (154)
Sos ogórkowy na ciepło świetnie sprawdza się jako dodatek do dań rybnych, kotletów warzywnych lub mięsnych pulpetów. Jego podstawą jest biały sos zrobiony na zasmażce. Aby go przygotować, potrzebujemy bulionu warzywnego, który warto zrobić wcześniej. Do sosu z ogórków kiszonych doskonale pasuje świeży koperek lub szczypiorek.
kiszone ogórki 120 g
masło 10 g
mąka pszenna 10 g
bulion warzywny 200 ml
śmietana 18% 100 ml
sól 2 g
koperek 0.5 pęczka
Ogórki: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zasmażka na sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby połączyć składniki.
Kolejne składniki: do zasmażki wlewamy bulion i całość dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając na średniej mocy palnika. Następnie dodajemy ogórki kiszone.
Śmietana: rozrabiamy ją z odrobiną zimnej wody (ok. 50 ml). Dodajemy do niej łyżkę gorącego bulionu, mieszamy i przelewamy do rondelka z sosem.
Przyprawy: sos ogórkowy doprawiamy szczyptą soli i dodajemy posiekany koperek.
Porady
- Koperek można zastąpić szczypiorkiem.
- Sos ogórkowy robimy na średniej mocy palnika. Zbyt wysoka temperatura może sprawić, że sos się zważy.
- Jeśli nie zależy nam na wersji wegetariańskiej, możemy dodać bulion mięsny, np. drobiowy.
- Bulion warzywny najlepiej przygotować samodzielnie. Możemy go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce w zawekowanych słoikach.
- Jeśli nie mamy domowego bulionu, w wersji na szybko można sięgnąć po gotowy bulion ze sklepu, np. w słoiku. Warto jednak spojrzeć na skład, aby wybrać zdrowszy produkt – bez oleju palmowego i glutaminianu sodu.
Sos biały z ogórków kiszonych można wykorzystać w potrawach, takich jak:
Sos ogórkowy na ciepło świetnie pasuje do dań z ryżem lub purée z ziemniaków. Do dania obiadowego najlepiej podać go w sosjerce, aby każdy mógł nałożyć go tyle, ile lubi najbardziej.
Zupełnie inaczej przygotowujemy sos z ogórków zielonych. To wariant na zimno, który doskonale sprawdza się jako dip do dań z grilla lub świeżych warzyw, podanych w charakterze przekąski. Najpopularniejszym sosem z zielonych ogórków jest tzatziki – grecki sos na bazie gęstego jogurtu z ogórkami i czosnkiem.
W podobny sposób przygotowywana jest indyjska raita – zimny, jogurtowy sos z ogórkami. Tym razem bez czosnku – za to z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu, prażonego kuminu i ostrej papryki. Można zrobić ją w wersji z kokosem, miętą i rzodkiewką, zgodnie z przepisem na raitę z kokosem i chipsami z tortilli.
W wersji na zimno popularnym sosem z dodatkiem ogórków jest sos tatarski. Można go przygotować na bazie majonezu i śmietany lub w wersji wegańskiej – z oleju, octu i musztardy. Zarówno w klasycznym, jak i wegańskim sosie tatarskim, obowiązkowe są następujące dodatki:
Opcjonalnie można dodać kapary i posiekany szczypiorek.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.