Sos czosnkowy

Ocena:

4.3 (208)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sos czosnkowy jest intensywny w smaku, niezwykle aromatyczny i po prostu smakuje doskonale. Idealnie pasuje do pizzy, do polania na wierzchu, ale to świetna baza na spód do pizzy bianca. Sprawdza się też jako dodatek do innych dań. Robi się go bardzo prosto i szybko, a jest o niebo lepszy od gotowych odpowiedników ze sklepu. Podajemy przepis na sos czosnkowy, który posmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • czosnek  2 ząbki

  • jogurt naturalny  120 g

  • majonez  60 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Sos czosnkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek: obieramy go i przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Jeśli nie mamy świeżego, to możemy użyć mielony, ale będzie on mniej aromatyczny.

  • Krok 2:

    Łączenie składników: do miseczki przekładamy jogurt naturalny oraz majonez, a następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Chłodzenie: sos czosnkowy wsadzamy do lodówki na około 10 minut.

Porady

  • Sos czosnkowy można doprawić odrobiną soku z cytryny – będzie smaczniejszy i może postać dłużej w lodówce.
  • Jakie przyprawy dodać do sosu czosnkowego? Dobrze tu pasują również wszelkie zioła, zarówno świeże, jak i suszone, np. oregano, bazylia, mięta, zioła prowansalskie, koperek, natka pietruszki. Polecamy też spróbować wersję z pieprzem ziołowym lub świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
  • Sos podwójnie czosnkowy? Tak, to proste! Wystarczy dodać 1 łyżeczkę czosnku granulowanego do powyższej mieszanki i gotowe.
  • Jeśli sos wyszedł nam zbyt rzadki, możemy go zagęścić w prosty sposób. Wystarczy dodać więcej majonezu, a następnie schłodzić mieszankę.
  • Sos czosnkowy bez majonezu? To możliwe. Możemy zrobić go na bazie jogurtu naturalnego, zwłaszcza jeśli zależy nam na dietetycznej wersji. Ale wtedy warto wybierać gęstsze jogurty, np. typu greckiego, który jest niezwykle kremowy i strukturą bardziej przypomina majonez.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos czosnkowy – wariacje

Powyższy przepis to doskonała baza do przygotowania dipów czosnkowych w różnych wersjach:

  • sos czosnkowy z jogurtem - obieramy 2 ząbki czosnku i przeciskamy przez praskę. Do szklanki lub małej miseczki przekładamy 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, dodajemy po szczypcie oregano i ziół prowansalskich doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
  • sos czosnkowy ze śmietaną - majonez mieszamy z ukwaszoną śmietaną, np. 18%, można też dodać 2 łyżki jogurtu i 2 śmietany.
  • sos czosnkowy z musztardą - do podstawowego przepisu wystarczy wmieszać 2 łyżeczki musztardy.
  • sos czosnkowy z ketchupem - postępujemy tak samo, jak w przypadku wariantu z musztardą, po prostu dokładamy sos pomidorowy.
  • sos czosnkowy z orientalną nutą - wystarczy dosypać odrobinę gotowej mieszanki curry w proszku lub wymieszać z łyżeczką pasty.

Do czego dodawać sos czosnkowy?

Zaletą tego dodatku jest jego uniwersalność, jeśli zrobimy go więcej, bez problemu wykorzystamy go do innych dań. Kojarzy się z daniami typu fast food. Ale każdą z tych potraw można przygotować w domu, ze zdrowych składników. Wyśmienicie smakują z nim:

  • sałaki z sosem czosnkowym - w ten sposób możemy odmienić tradycyjną sałatkę jarzynową,
  • surówki do obiadu - dobrze komponuje się z kapustą, więc nie można tu pominąć colesława,
  • domowe nachosy - te kukurydziane przekąski aż się proszą i intensywny w smaku dodatek,
  • warzywa - świeże, pokrojone w słupki - to idealna zdrowa przekąska imprezowa,
  • dania z grilla - do kiełbasy, szaszłyków, grillowanych warzyw,
  • pizza - do polania na wierzchu lub na spód, jako baza, zamiast sosu pomidorowego,
  • nuggetsy - zarówno te klasyczne, drobiowe, jaki i wegetariańskie,

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i obniża ciśnienie krwi. Od lat uznawany jest za naturalny antybiotyk. Wystarczy zjeść kilka ząbków w ciągu tygodnia, żeby utrzymać nasz układ krwionośny w dobrym stanie, a w efekcie zmniejszyć ryzyko ataku serca czy wylewu. Jakie właściwości odżywcze ma czosnek? Najcenniejsze są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę (to one odpowiadają za charakterystyczny, ostry zapach). W czosnku znajdziesz także rzadkie mikroelementy np. kobalt i nikiel, aminokwasy, związki flawonoidowe, cukry, witaminy B1 i B2, PP, C oraz A, a także liczne sole mineralne. Także warto jeść sosy czosnkowe oraz inne dania, w składzie których znajdziemy czosnek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne