Sos cebulowy

Sos cebulowy to bardzo uniwersalny dodatek do wielu różnych dań. Zrobicie go w łatwy sposób, dobrze się też przechowuje. Sos cebulowy jest aromatyczny i pyszny. Pasuje do mięs pieczonych i z grilla, świetnie sprawdzi się też na przykład jako dodatek do kotletów mielonych. Sprawdź prosty przepis na sos cebulowy!

Sosy

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 160 głosów)

Kroki wykonania:

  • sos-cebulowy11.Cebule pokroić w talarki. W małym rondelku rozgrzać oliwę na małym ogniu i dodać cebulę. Posolić, popieprzyć, dusić pod przykryciem 3 godziny. Co jakiś czas zamieszać i dodać trochę bulionu aby cebula nie wyschła.

Porady

W przepisie na sos cebulowy wykorzystujemy:

  • cebule – duże, białe, ale można też użyć czerwonych
  • bulion wołowy – można zastąpić drobiowym lub warzywnym
  • oliwę – można użyć oleju

Największym wyzwaniem podczas robienia sosu cebulowego jest z pewnością pokrojenie w piórka cebuli. Dlaczego podczas krojenia cebuli płaczemy? Cebula zawiera w sobie bowiem związki siarki. Po przekrojeniu są one uwalniane do powietrza, a po dotarciu do naszych oczu zamieniają się w drażniący kwas siarkowy. Dlatego właśnie nasze oczy produkują łzy, aby pozbyć się podrażniającej substancji. Najprostszym rozwiązaniem jest więc zakrycie oczu i krojenie cebuli na przykład w goglach. Dużo wygodniejszym i bardziej praktycznym rozwiązaniem jest zakup krajalnicy do cebuli. Warzywo cały czas pozostaje w zamkniętym pojemniku, a ostre ostrza pokroją cebulę za nas. 

Notka redakcyjna

Sos cebulowy – przepis prosty 

Przepis na sos cebulowy nie jest specjalnie skomplikowany. Jego sekretem jest powolne duszenie cebuli na małym ogniu. Dzięki temu może ona uwolnić całą swoja słodycz i wyjątkowy smak. To ważne, żeby nie przyspieszać tego procesu – jeśli zwiększymy ogień nasz sos łatwo może się przypalić.

Jak zrobić sos cebulowy?

Sos cebulowy w naszym przepisie doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Dodatkowo, smaku dodaje bulion, w którym dusimy cebulę. Możecie jednak przyrządzić sos cebulowy z ulubionymi przyprawami czy ziołami. Ciekawą opcją jest przygotowanie go w wersji korzennej, z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżu. Przyprawy gotujemy wtedy razem z cebulą, a po ugotowaniu wyciągamy goździki i gwiazdki anyżu. 

Sos cebulowy do mięsa powinien być gęsty, cebula nie musi też być bardzo drobno pokrojona, wystarczą piórka. Z kolei sos cebulowy do pierogów może zawierać cebulę pokrojoną w kostkę.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy