Sorbet porzeczkowy w winie

Ocena:

4.51 (195)

  • 10 min.
  • dla 2 osób

Sorbet porzeczkowy w winie to prosty deser inspirowany drinkiem kir royal. W smaku dominują owoce podkręcone smakiem czerwonego wina. Deser do wypróbowania w gronie znajomych.

Składniki:

  • porzeczki  200 g

  • likier porzeczkowy  2 łyżki stołowe

  • cukier waniliowy  2 łyżki stołowe

  • cukier puder  3 łyżki stołowe

  • wino musujące  600 ml

Sorbet porzeczkowy w winie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Porzeczki (czerwone lub czarne) zamrażamy na 1–2 godz., zamrożone miksujemy z likierem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, odstawiamy na 10 min, następnie przecieramy przez sitko, a powstały mus zamrażamy przez 30 min. Do schłodzonych pucharków rozlewamy różowe wino musujące i nakładamy kulki lodów. wanilia, fot. iStock
  • Krok 2: Uwaga! Deser jest prostą konsekwencją inspiracji najbardziej chyba klasycznym drinkiem, jakim jest kir royal, zatem na wyjątkowe okazje warto zrobić sorbet wyłącznie z czarnej porzeczki i podać w pucharkach wypełnionych szampanem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016. czarna-porzeczka-w-kuchni-min

Porady

Zobacz także: egzotyczne domowe lody na patyku

Sorbet porzeczkowy w winie można przygotować również w maszynce do lodów i podawać w dekoracyjnych pucharkach

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne