Sok z owoców jagodowych

Prosty do zrobienia i smaczny. Mozna go zrobic z czarnego bzu, malin, jezyn i nie tylko.

Dodany przez: caroline

Sok z owoców jagodowych

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • 1kg cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg dowolnych owoców jagodowych (bez czarny, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, aronia, poziomki, truskawki itp.)

Przygotowanie

  1. Owoce przebrać, oczyścic i przepłukać.
  2. Do garnka włozyć owoce, wsypac cukier, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania).
  3. Gotowy sok przecedzić przez gęste sito lub czystą lniana ściereczkę. Przelać do butelek lub słoików, pasteryzować 15-20 minut.
  4. Owoce mozna wcześniej rozgnieść.
  5. Taki sok można m.in. wykorzystywać jako napój po rozcieńczeniu wodą lub do herbaty.
przetwory poziomki jagody maliny jeżyny bez czarny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy