Soczysta najeżona pierś drobiowa w białym sosie

Smaczna i soczyta pierś z kurczaka w sosie.

Dodany przez: Dariaa

Soczysta najeżona pierś drobiowa w białym sosie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka około 60 dag
  • 5 pieczarek
  • 1 czubata łyżka masła
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos:
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 plasterki żółtego sera

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę: czosnek siekamy, dodajemy sos sojowy i oliwę. Piersi drobiowe kroimy wzdłuż na 4 porcje, wkładamy do marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  2. Rozgrzewamy masło w szerokim rondlu i smażymy piersi na średnim ogniu 10 min, żeby się ładnie zrumieniły, koniecznie pod przykryciem. Wyjmujemy na talerz i w tym samym rondlu obsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki.
  3. Piersi nacinamy ukośnie i dość głęboko w 5 miejscach, w nacięcia wkładamy podsmażone plasterki pieczarek (powinny nieco wystawać). Układamy w naczyniu do zapiekania i polewamy obficie sosem. Zapiekamy pod przykryciem około 10-12 min w 190 st C.
  4. Wykonanie sosu:
  5. Czosnek przeciskamy przez praskę, lekko solimy i posypujemy pieprzem. Dodajemy śmietanę i jogurt, drobno pokrojony w kosteczkę żółty ser i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, dokładnie mieszamy, polewamy mięso i zapiekamy.
  6. Smacznego.
grzyby ser mięso przyprawy obiad drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze