Śniadaniowa kaszka kukurydziana

Pomysł na pyszne, sycące i energetyzujące śniadanie.

Dodany przez: czarna6kijana

Śniadaniowa kaszka kukurydziana

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 12 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki kaszki kukurydzianej
  • łyżeczka miodu gryczanego płynnego
  • jedno małe, kwaskowe jabłuszko
  • garść borówek amerykańskich
  • 5 orzechów laskowych
  • szczypta prażonego siemienia lnianego

Przygotowanie

  1. Borówki i jabłko myjemy. Jabłko kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki (kroimy wzdłuż). Połowę plasterków kroimy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy do miseczki i polewamy połową łyżeczki miodu.
  2. W emaliowanym rondelku zagotowujemy mleko, następnie zmniejszamy gaz i wsypujemy kaszkę jednocześnie mieszając. Gotujemy 6-8 minut, aż całość zgęstnieje, a kaszka wchłonie większość mleka. Najlepiej prawie cały czas mieszać, aby nic nie przywarło.
  3. Gorącą kaszką zalewamy jabłka, układamy na niej pozostałe plasterki, polewamy połową łyżeczki miodu. Na to wysypujemy garść borówek, przyozdabiamy orzeszkami i siemieniem lnianym.
  4. Smacznego!
  5. Zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/
sniadanie kolacja wegetariańska dla dzieci jabłka borówki mleko kaszka kukurydziana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze