Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki)

Wyborna domowa nalewka o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych .

Dodany przez: maggie80

Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki)

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 30 dkg cukru
  • 0,5 litra czystej wódki
  • 0,5 litra spirytusu

Przygotowanie

  1. Owoce dokładnie umyć oraz usunąć ogonki (gorzknieją ). Wsypać do dużego słoja ew. gąsiorka. Lekko rozgnieść czarną porzeczkę tłuczkiem do ziemniaków, pozostawiając jednak co najmniej 1/3 całych owoców. Dodać cukier, a następnie zalać całość 0,5 l wódki oraz spirytusu. Odstawić na okres 2 tygodni w ciepłe miejsce, codziennie wstrząsać słojem z zawartością celem dokładnego rozpuszczenia cukru.
  2. Po upływie 2 tygodni, płyn odcedzić od owoców za pomocą durszlaka. Następnie rozlać płyn do butelek jednocześnie filtrując go za pomocą filtra do kawy lub bardzo gęstego sitka. Można spożywać po upływie co najmniej 2 miesięcy.
  3. Owoce pozostałe po zlaniu płynu można ponownie zalać czystą wódką. Wówczas uzykamy smaczny i delikatny likier. Smacznego !
drinki napoje nalewka czarna porzeczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze