Koktajl z truskawek i bananów

Ocena:

4.53 (176)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Koktajl z truskawek i bananów to smaczny, sycący napój, który można pić bez wyrzutów sumienia. To połączenie jest na tyle słodkie, że nie trzeba już dodawać cukru. Jogurt naturalny zapewnia kremową konsystencję, a sok z cytryny orzeźwia i podkreśla aromat owoców. Sprawdźcie, jak zrobić koktajl z truskawek i banana w mgnieniu oka. Przygotowanie i zmiksowanie składników nie zajmie Wam więcej niż 10 minut.    

Składniki:

  • banany  150 g

  • truskawki  300 g

  • jogurt naturalny  125 g

  • mleko  125 ml

  • sok z cytryny  15 ml

Koktajl z truskawek i bananów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Owoce: truskawki myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Usuwamy szypułki. Banany obieramy ze skórki. Kroimy owoce na mniejsze kawałki i przekładamy do kielicha blendera. 

  • Krok 2:

    Koktajl z truskawek i bananów: miksujemy owoce z jogurtem naturalnym, mlekiem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli napój wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać więcej mleka.  

  • Krok 3:

    Podanie: przelewamy koktajl do wysokich szklanek. Najlepiej serwować go po schłodzeniu, z kolorową słomką.  

Porady

  • Owoce, z których robimy koktajl, są wystarczająco słodkie i zazwyczaj nie trzeba go dosładzać. Jeśli nie korzystamy z truskawek w pełni sezonu, konieczne może okazać się dodanie do napoju odrobiny cukru. Najlepiej użyć cukru pudru, który szybko się rozpuszcza. Sprawdzi się też miód lub syrop z truskawek domowej roboty.  
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać mrożone truskawki. Wyjmijmy je wcześniej z ujemnej temperatury, żeby odtajały. Bardzo twarde truskawki mogą uszkodzić ostrza blendera. 
  • Żeby powstał fit koktajl truskawkowy z bananem, użyjmy odtłuszczonego mleka i chudego jogurtu, najlepiej skyru o dużej zawartości białka. Kiedy chcemy dosłodzić napój, zróbmy to za pomocą ksylitolu, erytrolu lub stewii. 
  • Truskawki zebrane z własnego ogródka lub pochodzące z uprawy ekologicznej możemy zmiksować wraz z szypułkami. Te zielone listki mają mnóstwo witamin i zawierają chlorofil, który wspomaga oczyszczanie organizmu. 
  • Nasz koktajl z truskawek i bananów powstaje na mleku i jogurcie naturalnym. Równie dobrze możemy jednak użyć kefiru, maślanki, a nawet zsiadłego mleka. 
  • Żeby przyrządzić wegański koktajl bananowo-truskawkowy, wystarczy zamienić mleko i jogurt na napój roślinny, na przykład owsiany, sojowy lub kokosowy. Jeśli chcemy go dosłodzić, pamiętajmy, że miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego.  
  • Koktajl z truskawek i bananów najlepiej zrobić za pomocą miksera kielichowego o dużej mocy (zwłaszcza jeśli używamy zamrożonych truskawek), ale sprawdzi się też blender ręczny. 
  • Ten napój pełen witamin najlepiej prezentuje się wysokich szklankach lub specjalnych słoikach do koktajli lub lemoniady. Można go przyozdobić kawałkami owoców lub listkami mięty.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Koktajl z truskawek i bananów – dodatki 

Wystarczy zmiksować dwa rodzaje owoców z mlekiem lub jogurtem, żeby otrzymać prosty koktajl z truskawek i banana, pełen smaku i witamin. Jeśli mimo wszystko chcemy go urozmaicić, możemy wykorzystać w tym celu: 

  • płatki owsiane lub otręby – są doskonałym źródłem witamin i błonnika pokarmowego. Sprawiają, że koktajl truskawkowy z bananem jest bardziej sycący i pożywny. 
  • masło orzechowe – często występuje w różnych deserach i koktajlach z bananem. Jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej wybierać produkt ekologiczny bez dodatku cukru. Osoby na diecie redukcyjnej lub budujące sylwetkę mogą sięgnąć po wysokobiałkowe masło orzechowe. Koktajl sprawdzi się wtedy jako przekąska po treningu
  • owoce – truskawki i banan można połączyć z cytrusami lub innymi owocami z dużą zawartością witaminy C. Koktajl z kiwi to świetne rozwiązanie dla aktywnych. Takie energetyzujące trio można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. 

Shake, smoothie czy koktajl z truskawek i bananów? 

Orzeźwiające napoje na lato występują pod wieloma postaciami, a ich nazewnictwo może być mylące. Spieszymy z wyjaśnieniem. Koktajl powstaje z reguły na bazie nabiału, czyli mleka, jogurtu, śmietany lub kefiru. Smoothie możemy zrobić z samych owoców, zwłaszcza jeśli są wystarczająco soczyste. Jeśli nie, dolewamy wodę lub sok z cytrusów. Warto tutaj wspomnieć także o slushy, czyli orzeźwiającym napoju z owoców i kruszonego lodu. Shake jest bardzo podobny do koktajlu, ale zamiast mleka lub jogurtu dodamy do niego gałkę lodów. Mogą być to sorbet cytrynowy lub domowe lody waniliowe. Koktajl z truskawek i bananów z łatwością da się zamienić na każdy z tych wariantów, w zależności od potrzeb i preferencji. Jeśli potrzebujemy lekkiego orzeźwiającego napoju, wybierzmy smoothie lub slushy, a kiedy przyrządzamy treściwy deser, postawmy na shake lub koktajl. 

Inne koktajle owocowe 

Koktajl z truskawek i bananów to jedna z wielu opcji na owocową eksplozję smaku. Taki napój najlepiej przygotować w maju lub w czerwcu, kiedy trwa sezon na truskawki – wtedy są bardzo słodkie i soczyste. Warto skorzystać też z innych połączeń smakowych. Podajemy niektóre z nich. 

  • Koktajl z arbuza i jogurtuświetnie nawadnia i dodaje energii. Dla spójnej konsystencji warto dodać do niego banany, ale sprawdzi się także kremowe awokado. 
  • Koktajl z melona – orzeźwiająca propozycja na ciepłe dni lub pyszne i zdrowe śniadanie. Nie może zabraknąć w tej mieszance banana, limonki i świeżej mięty. 
  • Mango lassi – tradycyjny napój kuchni indyjskiej. Doskonale gasi pragnienie po spożyciu pikantnych potraw
  • Koktajl z dyni – ciekawa jesienna propozycja pełna witamin. Świetnie smakuje z dodatkiem masła orzechowego.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne