Śmietanowiec z galaretkami

bardzo kolorowy i bardzo pyszny!

Dodany przez: Pyza

Śmietanowiec z galaretkami

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • śmietana kremówka,
  • biszkopty okrągłe,
  • galaretka brzoskwiniowa,
  • galaretka malinowa,
  • galaretka niebieska (robi takie f-ma Wodzisław)
  • galaretka pomarańczowa,
  • maliny,
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1 galaretkę pomarańczową i 1 niebieską rozpuściłam oddzielnie w 1,5 szkl. wody każdą. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia i stężenia a potem pokroiłam w kostkę - nie musi być równo. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam razem w 1/2 l wody, odstawiłam żaby ostygły, ale nie stężały. Gdy były zimne, ale płynne, zaczęłam ubijać bardzo zimną śmietanę kremówkę 36% dodając do niej 2 op. cukru wanilinowego. Gdy śmietana była sztywna cienkim strumieniem i nie przerywając miksowania wlałam galaretki. Masa szybko gęstnieje więc trzeba się spieszyć. Dodałam szybko pokrojone kostki galaretkowe, lekko przemieszałam i wyłożyłam masę do tortownicy (32cm śr.) wyłożonej wcześniej na dnie biszkoptami. Lekko wyrównałam wierzch i odstawiłam do lodówki aby całość stężała. 1 galaretkę malinową rozpuściłam w 1/2 l wody i odstawiłam do ostudzenia. Na wierzchu zastygniętego śmietanowca ułożyłam mrożone maliny - ok. 1/2 kg - i zalałam je lekko tężejącą galaretką, odstawiłam do lodówki. Deser najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej przed planowanym podanie a nawet poprzedniego dnia.
deser śmietana galaretki śmietanowiec torcik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze