Śmietanowiec mojej babci

Bardzo smakowity deser.

Deserygalaretki

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1/2 litra śmietanki kremowej 36%
  • 3/4 szklanki zimnego przegotowanego mleka
  • 1 czubata łyżka cukru lub pudru
  • 1½ cukru waniliowego
  • 3 galaretki różnokolorowe
  • 2 czubate łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Namoczyć żelatynę w przegotowanym,zimnym mleku.
  • 2 galaretki rozpuścić ,w szklance wody(każda galaretka ma być rozpuszczona osobno)gdy zastygnie ,pokroić w kostkę.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem (dokładamy pod koniec ubijania)
  • Żelatynę namoczoną w mleku,podgrzać ciągle mieszając i rozpuścić
  • (można zagotować)lekko przestudzić,wlać do ubitej śmietany wymieszać.Dodać pokrojoną galaretkę(można dać swoje ulubione bakalie) i lekko wymieszać.Wlać do tortownicy(tortownicę wykładamy folia aluminiową(wtedy nie czuć ciasta blachą)
  • Trzecią galatetkę rozpuszczamy w 400 ml przegotowanej gorącej wody,studzimy ,gdy zacznie tężeć,zalewamy wierzch śmietanowca.
  • Wcześniej jeżeli mamy ,możemy udekorować owocami i dopiero zalać galaretką. Jeżeli zrobimy w mniejszej tortownicy ciasto będzie wyższe,jak w większej niższe.
  • Smacznego i polecam.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy