smażony łosoś z sosem cytrynowym

propozycja na niedzielny obiad

Dodany przez: pchelka79

smażony łosoś z sosem cytrynowym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 dzwonki łososia norweskiego
  • 40 g kiełków słonecznika
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • cytryna
  • liść kafiru ( niekoniecznie)
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie

  1. rybę kropimy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem,
  2. na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, smażymy łososia po 5 min z każdej strony,
  3. zdejmujemy z patelni i zabezpieczamy przed wystygnięciem,
  4. na patelnie dodajemy 6 cieniutkich plastrów cytryny, chwilę obsmażamy,
  5. dodajemy mąkę, a po chwili wodę i śmietanę ciągle mieszając, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy liść kafiru i jeszcze chwilę podgrzewamy,
  6. bakłażana kroimy w plastry, większe plastry kroimy na pół, polewamy oliwą, posypujemy solą pieprzem i papryką, obsmażamy na osobnej patelni,
  7. kiełki mieszamy z listkami kolendry, polewamy częścią sosu cytrynowego, mieszamy,
  8. kiełki rozkładamy na talerzach, dookoła układamy plastry bakłażana, na kiełkach kładziemy rybę,
  9. polewamy całość sosem
ryby obiad łosoś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze