Smażone śledzie w occie

Moja ulubiona wersja śledzi :)

Dodany przez: Duusiak

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kilka świeżych śledzi ( ja użyłam filetów)
  • 3 cebule
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki białej gorczycy
  • 1 marchewka pokrojona w plastry

Przygotowanie

  1. Śledzie umyć ,obtoczyć w mące i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
  2. W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę.
  3. Cebulę pokroić w piórka lub plasterki.
  4. W pojemniku lub słoiku układać usmażone śledzie i cebule na przemian.
  5. Śledzie zalać ciepłą zalewą. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
ryby wigilia przekąska Boże Narodzenia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze