Smażone serca wieprzowe

Przepis z kuchni islandzkiej

Dodany przez: grumko

Smażone serca wieprzowe

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 - 3 owcze serca lub 1 - 2 wieprzowe serca,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła lub margaryny,
  • 50 g margaryny lub masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 ml wody lub mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 100 ml zimnej wody,

Przygotowanie

  1. Bardzo dokładnie umyć serca. Moczyć przez chwilę w zimnej wodzie. Wyjąć i dokładnie osuszyć. Posiekać pietruszkę i wymieszać z 50 g masła i posmarować dokładnie serca tak przygotowaną masą. Na łyżce masła zrumienić serca. Przełożyć naczynia do garnka i zalać serca wodą lub mlekiem oraz doprawić solą. Gotować 30 - 60 minut w zależności od wielkości serc. Wymieszać mąkę z wodą i zagęścić nią płyn pozostały z gotowania serc. Serca pokroić na plasterki i podawać z tłuczonymi ziemniakami, warzywami oraz przygotowanym sosem.
  2. Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja: http://grumko.blox.pl
mięso obiad serca wieprzowe natka pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze