Smażone kruche pierożki

Złociste pierożki z nadzieniem ze słodkich śliwek mirabelek.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
16 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • na ciasto:
  • 8 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 ml wody
  • na nadzienie:
  • szklanka posiekanych mirabelek
  • 1/2–2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżka budyniu waniliowego (w proszku)
  • dodatkowo:
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Rozcieramy miękkie masło z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy zwarte ciasto. Zostawiamy pod przykryciem na 15 min.
  2. Dzielimy na 8 równych części, każdą wałkujemy na okrągły cieniutki placuszek, który kroimy na pół, a te połówki składamy na pół i sklejamy wzdłuż prostych brzegów.
  3. Na nadzienie: 3/4 owoców mieszamy w rondelku z cukrem i gotujemy 3 min od zawrzenia. Dokładamy resztę mirabelek i gotujemy kolejne 3 min.
  4. Dodajemy kaszę mannę i budyń, mieszając zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Po łyżce zimnego nadzienia nakładamy do przygotowanego ciasta, sklejamy ozdobnie po zaokrąglonej części.
  6. Pierożki smażymy na głębokim oleju na rumiany kolor, obracając co jakiś czas. Osączamy na papierowych ręcznikach i posypujemy cukrem pudrem.
pierogi śliwki pierożki mirabelki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy