Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Smażenie: 15 minut
Porcja: 250 kcal
Składniki na 30 sztuk
Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
10 dag cukru
4 jajka
torebka cukru waniliowego
1/2 kostki masła
mała paczka proszku do pieczenia
cukier puder
50 dag smalcu do smażenia
Smażone ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Składniki ciasta wymieszać i zagnieść. Z ciasta uformować kulę i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy, pokroić na pasy, a następnie na kawałki o długości około 10 cm.
Fryturę rozgrzać do temperatury około 180˚C, wrzucać kawałki ciasta, usmażyć na złoto. Wyjąć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, osączyć z tłuszczu, posypać obficie cukrem pudrem.