Smalec z cebulą i jabłkiem

Jak zrobić domowy smalec? Oto przepis na smalec z cebulą i jabłkiem.

Dodany przez: mojegotowanie

Smalec z cebulą i jabłkiem

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 80 dag słoniny bez skóry
  • 3 duże cebule
  • 15 dag boczku wędzonego lub wędzonki
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Słoninę zmiel lub drobno pokrój i wytapiaj ok. 20 min.
  2. Gdy skwarki zaczną się złocić, dodaj pocięte w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek, wymieszaj, wytapiaj znów 20 min.
  3. Dodaj obrane i bez gniazd nasiennych jabłka pokrojone w dużą kostkę. Trzymaj na ogniu ok. 15 min. Gdy jabłka staną się szkliste, zdejmij rondel z ognia. Ciepły smalec przelej do kamiennego garnczka lub słoików.
  4. Zjedz w ciągu 2 tygodni – z powodu jabłek łatwo pleśnieje.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przekąska smalec domowy smalec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze