Smalec wiejski mojego taty

Polecam od czasu do czasu taki smalczyk, do ogórka kwaszonego:)

Dodany przez: Anullka

Smalec wiejski mojego taty

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 60 dkg chudej pachwiny wieprzowej lub boczku surowego
  • 40 dkg kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej
  • kawałek słoniny
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie

  1. Słoninę i boczek lub pachwinę zmielić przez maszynkę, wrzucić na patelnię i wysmażyć.Kiełbasę też zmielić, dodać pod koniec(można też cienko pokroić,ta porcja była krojona)
  2. Podsmażyć wszystko razem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia cebulki.
  3. Na koniec dodać,zmiażdżony czosnek, chwilkę jeszcze smażyć,doprawić solą wg własnego smaku.
  4. Wylać smalec do salaterki i odstawić do zastygnięcia, podawać z chlebem i ogórkiem kwaszonym.
  5. Smacznego
mięso czosnek kiełbasa smalec słonina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze