Smaczny obiad

Bardzo dobra pieczeń do ziemniaczków

Dodany przez: voodao

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1,2 kg wołowiny na pieczeń
  • 40dkg pieczarek
  • 20dkg czarnych oliwek
  • 2 szklanki białego wina
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • tymianek

Przygotowanie

  1. Mięso nacieramy oliwą wymieszaną z przyprawami, odkładamy na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie obsmażamy je na oliwie, przekładamy do brytfanki, dodajemy wino i rozgnieciony czosnek, pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 250stopni C., często podlewając sosem. Pokrojone pieczarki podsmażamy i gdy mięso jest już miękkie, dodajemy do niego pieczarki i oliwki, dusimy razem jeszcze 10 min. Gotowe mięso kroimy w plastry, polewamy sosem podajemy z ziemiaczkami lub kluskami.
mięso oliwki obiad pieczarki pieczeń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze