Słonecznikowiec

Słonecznikowiec to ciasto, które w wyjątkowy sposób łączy smak masy krówkowej, masy śmietanowej i uprażonych ziaren słonecznikowa. Bazą do ciasta jest lekki biszkopt. Słonecznikowiec doskonale sprawdza się podczas uroczystości rodzinnych, świąt lub podwieczorka w towarzystwie filiżanki kawy. Przepis na słonecznikowiec to warstwowe ciasto do przygotowania z łatwo dostępnych składników.

CiastabiszkoptDeserykrem

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 168 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Słonecznikowiec – przepis:
    Biszkopt:
    Na początek żółtka należy wymieszać z octem. Następnie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń trzeba ze sobą wymieszać. Potem należy ubić białka na sztywno z cukrem. Następnie do ubitych białek należy dodać żółtka i suche składniki. Potem wymieszać delikatnie łyżką, aż wszystko się dokładnie połączy. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylewamy na nią ciasto. Biszkopt na słonecznikowiec należy piec ok. 35 - 40 minut w 180°C. Gdy ciasto się wystudzi kroimy je na pół.
  • maslo-iStock2.Słonecznikowiec - masa krówkowa:
    Masło z margaryną należy ubijać na puszystą masę, następnie dodać po łyżce gotowej masy krówkowej z puszki i dalej ubijać, aż do uzyskania jednolitego kremu.
  • smietana-fot.iStock-min (1)3.Masa śmietanowa:
    Galaretki należy rozpuścić w pół litra gorącej wody. Następnie trzeba wystudzić. Kolejnym krokiem jest ubicie na sztywno śmietany. Następnie dodajemy do niej lekko tężejącą galaretkę. Masę trzeba zmiksować, do całkowitego połączenia.
  • iStock-slonecznik-nasiona-min4.Słonecznikowiec - posypka słonecznikowa:
    Na patelni należy rozpuścić masło i dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści należy wsypać słonecznik i smażyć na złoty kolor. Podczas smażenia trzeba ciągle mieszać i pilnować, żeby nam się zbyt mocno nie przyrumienił, bo będzie miał gorzkawy smak.
    Teraz należy przełożyć ciasto. Na połowie biszkoptu trzeba wyłożyć masę krówkową. Na później należy odłożyć 2 łyżki. Na masę krówkową należy wyłożyć masę śmietanową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Ciasto z wierzchu trzeba posmarować pozostawianymi 2 łyżkami masy krówkowej i na nią wysypać gorący uprażony słonecznik. Słonecznikowiec jest gotowy do podania.

Porady

Słonecznikowiec zawiera w przepisie: 

  • gotową masę krówkową 
  • 2 galaretki cytrynowe
  • budyń czekoladowy

Notka redakcyjna

Słonecznikowiec to ciasto przypominające wyglądem miodownik z orzechami. W miodowniku na wierzchu ułożone są orzechy włoskie skarmelizowane w miodzie. Słonecznikowiec natomiast ozdobiony jest podprażonymi nasionami słonecznikami. W obu ciastach wykorzystywana jest masa krówkowa i masa śmietanowa. W miodowniku blaty ciasta często wykonane są na miodzie i przypominają w smaku piernik.

Słonecznikowiec – jak zrobić?

Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego należy gotować 2,5 godziny i wystudzić. Można wykorzystać gotową masę krówkową (ok. 1-1,5szklanki).


Słonecznikowiec - biszkopt:

Dno formy do ciasta o wymiarach 25x35cm należy posmarować masłem i posypać tartą bułką. Następnie 3 /4 szklanki mąki pszennej i 1 / 3 szklanki mąki ziemniaczanej należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Potem 4 jajka trzeba umyć, rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek należy dodać 2 szczypty soli i naczynie wstawić do lodówki. Potem żółtka należy ubić z 3/4 szklanką cukru kryształu i cukrem waniliowym na puszystą masę. Robimy to bardzo dokładnie, dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała. Oddzielnie należy ubić zimne białka. Gdy piana jest dość gęsta, trzeba dosypać 1/4 szklanki cukru i ubijać dalej na sztywno. Następnie ubitą pianę z białek przekładamy do żółtek i jednym ruchem wsypujemy na to sypkie składniki. Całość dokładnie mieszamy łyżką, zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę dookoła. Trzeba to zrobić dokładnie, żeby nie było grudek. Jeśli obie piany są dobrze ubite, to nie opadną. Masę należy wylać do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, nakłuwając je drewnianą wykałaczką. Po upieczeniu należy odstawić biszkopt do całkowitego wystudzenia. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, będzie łatwiej go przekroić poziomo na dwie części.
 

Słonecznik:

Do rondla należy wlać mleko, dodać masło i cukier, a kiedy się zagotują wsypać słonecznik. Gotować całość, a właściwie smażyć, cały czas mieszając ok. 10-15 minut aż masa zacznie lekko brązowieć, czyli karmelizować. Następnie należy odstawić do ostudzenia i jeśli się zbryli to rozkruszyć rękami.
 

Słonecznikowiec - masa:

Na początek należy zagotować połowę mleka, w reszcie rozmieszać proszki budyniowe. Jeśli budynie są bez cukru, to trzeba dodać ilość podaną na opakowaniu. Następnie rozrobiony budyń trzeba wlać do gotującego mleka i gotować mieszając około 3 minuty. Potem trzeba odstawić pod szczelnym przykryciem z folii do całkowitego wystudzenia. Następnie miękkie masło należy utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładki krem. Na koniec dodać 2/3 uprażonego słonecznika, wymieszać.
 

Słonecznikowiec -przełożenie:

Jeden blat biszkoptu trzeba skropić połową naparu herbaty, posmarować połową kajmaku z puszki, potem wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch należy skropić resztą herbaty, posmarować resztą kajmaku i posypać pozostałym uprażonym słonecznikiem. Całość należy polać roztopioną czekoladą i wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy