Słonecznikowiec

Słonecznikowiec gościł na moim świątecznym stole. Polecam do niedzielnej kawki.

Dodany przez: Edyta Kyzioł

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pól szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń czekoladowy
  • Składniki na masę krówkową:
  • 1 puszka masy krówkowej ( ja miałam krówkę o smaku czekoladowym )
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • jedna Śnieżka
  • jeden fix do śmietany
  • dwie galaretki cytrynowe
  • Składniki na posypkę słonecznikową:
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag słoneczniku łuskanego

Przygotowanie

  1. 1.
  2. Biszkopt: Żółtka mieszamy z octem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń mieszamy ze sobą. Ubijamy białka na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka i suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką, aż wszystko nam się dokładnie połączy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 35 - 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na pół.
  3. 2.
  4. Masa krówkowa: Masło z margaryną ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce krówki i dalej ubijamy, aż do uzyskania jednolitego kremu.
  5. 3.
  6. Masa śmietanowa: Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając do niej śnieżkę i fix. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy, do całkowitego połączenia.
  7. 4.
  8. Posypka słonecznikowa: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Gdy się cukier rozpuści wsypujemy słonecznik i smażymy na złoty kolor ( trzeba ciągle mieszać i pilnować, żeby nam się zbyt mocno nie przyrumienił, bo będzie miał gorzkawy smak )
  9. 5.
  10. Przechodzimy teraz do przekładania ciasta. Na połowie biszkoptu wykładamy masę krówkową ( odkładamy 2 łyżki ! ), na nią wykładamy masę śmietanową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto z wierzchu smarujemy pozostawianymi 2 łyżkami masy krówkowej i na nią wysypujemy gorący uprażony słonecznik.
deser ciasto biszkopt krem słonecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze