Ciasteczka ze słonecznikiem

Ocena:

4.45 (212)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciasteczka ze słonecznikiem to słodki, maślany wypiek wykończony aromatycznymi, prażonymi nasionami. Jest to wersja klasycznego kruchego deseru, która dostarcza nam o wiele więcej białka, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych niż zwyczajny podwieczorek. Świetnie komponuje się z filiżanką kawy. Ciastka ze słonecznikiem przyrządza się niezwykle łatwo, z kilku prostych składników. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • masło  200 g

  • cukier  125 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • jajka  1 szt.

  • śmietana 18%  15 g

  • białka  1 szt.

  • słonecznik  130 g

Ciasteczka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier (100 g). Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy czubkami palców z sypkimi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy jajko i śmietanę. Ciasto zagniatamy krótko, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • Krok 2:

    Piekarnik: nastawiamy na 180°C, grzanie góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 3:

    Formowanie ciastek: masę na ciasteczka ze słonecznikiem wyjmujemy z lodówki. Formujemy kulki i rozpłaszczamy je dłonią. Jeśli za bardzo kleją nam się do dłoni, możemy układać je między dwoma kawałkami folii spożywczej, a następnie przyciskać płaskim talerzem lub rondelkiem. Okrągłe ciastka układamy na blaszce.

  • Krok 4:

    Glazura: białko roztrzepujemy z 2 łyżkami cukru (pozostałe 25 g z przepisu).  

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciastka smarujemy białkiem z cukrem za pomocą pędzelka. Posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika. Pieczemy przez około 20 minut. Czas ten zależy od tego, jak duże są nasze ciastka. Wyjmujemy je, kiedy widzimy, że zarumieniły się ze wszystkich stron.   

Porady

  • Nie wyjmujmy z lodówki od razu całej masy na ciasto kruche. Pracujmy z nią partiami, żeby nie leżała zbyt długo w cieple. Inaczej zawarte w niej masło zacznie się rozpuszczać, co utrudni nam formowanie ciastek.
  • Najlepszym sposobem na szybkie ciastka ze słonecznikiem jest połączenie prażonych nasion z masą. Wtedy wystarczy jedynie uformować krążki i wstawić je do piekarnika.
  • Do kruchego ciasta możemy dodać kakao. Uzyskamy wtedy czekoladowe ciasteczka słonecznikowe. Możemy je też przyprawić, np. mielonym imbirem, lub dodać inne nasiona, np. siemię lniane i chia.
  • Zamiast formować ciasteczka z kulek, możemy rozwałkować masę na około 4 mm i tworzyć krążki za pomocą wycinarki cukierniczej (możemy też użyć szklanki). Z podanego przepisu wyjdzie nam 30 sztuk o średnicy 6 cm. Możemy się pobawić i wycinać dowolne kształty. Innym sposobem jest wyłożenie foremki całym ciastem, tak jak byśmy piekli na przykład mazurek, i pokrojenie go w kawałki dopiero po przyrządzeniu.
  • Gotowe ciastka możemy polać roztopioną czekoladą. Będą wtedy przypominać klasyczne florentynki.
  • Kiedy kruche ciasteczka ze słonecznikiem całkowicie wystygną, przechowujmy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, na przykład w dużym słoiku. Dzięki temu zachowają świeżość nawet przez 4 tygodnie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasteczka ze słonecznikiem i miodem

W powyższym przepisie proponujemy posmarowanie ciastek przed pieczeniem glazurą z białka i cukru. Dzięki temu na ich powierzchni utworzy się słodka skorupka, a nasiona słonecznika z łatwością się do niej przykleją. Jest to jednak tylko jeden ze sposobów na uzyskanie tego efektu. Możemy także przyrządzić karmel z miodu. Wystarczy, że wymieszamy cukier, masło, śmietanę kremówkę lub mleko skondensowane i miód. Podgrzewamy je w rondelku. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej nasiona słonecznika. Smarujemy nią ciastka przed pieczeniem.

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Dodatek płatków owsianych sprawia, że jest to nieco bardziej pożywna wersja ciasteczek. Zawierają dużo błonnika oraz witaminy i związki mineralne. Jeśli dodatkowo zastąpimy mąkę pszenną mąką owsianą, ciasteczka będą odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Nasiona słonecznika możemy namoczyć przed dodaniem go do masy. Będzie wtedy smakował jak świeżo wyłuskany z kwiatu. Jeśli chcemy odchudzić nieco nasze ciasteczka ze słonecznikiem, cukier możemy zastąpić niskokalorycznym słodzikiem, takim jak ksylitol lub etyrtol. W roli tłuszczu natomiast sprawdzi się olej kokosowy.

Najlepsze kruche ciasteczka – przepisy na chrupiący deser

Ciasteczka ze słonecznikiem to tylko jedna z wielu wersji słodkiego wypieku na bazie kruchego ciasta. Oto kilka podobnych propozycji dla łasuchów:

  • Kruche ciastka maślane – to klasyczna wersja tego wypieku. Do ich przyrządzenia wystarczy 5 składników – mąka, masło, żółtko, cukier i proszek do pieczenia. Mogą je upiec nawet początkujący cukiernicy. Ciastka pasują idealnie do popołudniowej kawy lub filiżanki herbaty.
  • Kruche ciasteczka z cukrem – kluczem do uzyskania ciastek jak za dawnych lat jest posypanie ich cukrem o grubej rafinadzie lub perlistym. Możemy dodać do nich dowolny aromat, np. migdałowy, śmietankowy lub pomarańczowy, a także świeżą wanilię.
  • Ciastka z czekoladą – do masy dodajemy kawałki czekolady. Możemy je kupić gotowe. Często można je spotkać w marketach spożywczych, w sekcji piekarniczej z dodatkami do ciasta. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyśmy posiekali tabliczkę czekolady gorzkiej lub mlecznej, którą mamy w domu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne