Słoiczek szynkowo-ananasowy

Nie tylko pizza musi być hawajska. Na potwierdzenie naszych słów sprawdźcie nasz słoiczek szynkowo-ananasowy.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • słoiczek selera sałatkowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • 2 łyżki rodzynek
  • szklanka zielonych winogron
  • 10 dag szynki gotowanej, konserwowej lub drobiowej
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • na sos:
  • po 1/2 szklanki majonezu i gęstego naturalnego jogurtu
  • do smaku: sok z cytryny, zalewa z ananasa, sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Selera, kukurydze i ananasa osączamy (zalewę z ananasa zachowujemy).
  2. Podgrzewamy kilka łyżek zalewy z ananasa i zalewamy nią rodzynki, odstawiamy.
  3. Winogrona przecinamy na połówki.
  4. Szynkę i żółty ser kroimy w kostkę.
  5. Z majonezu i jogurtu ucieramy sos, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, zalewą z ananasa oraz solą i pieprzem.
  6. Wszystkie składniki mieszamy z sosem, schładzamy.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
ser szynka ananas kukurydza świat serów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze