Słodko nadziewane rogaliki francuskie

Pyszne smakołyki, idealne do popołudniowej herbaty:)

Dodany przez: afrodyta

Słodko nadziewane rogaliki francuskie

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 2 jabłka
  • 1 zółtko
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Należy przygotować budyń w 300 ml mleka (musi być gęsty). Odstawić do wystudzenia.
  2. Jabłka obrać ze skórki i z gniazdek. Pokroić w drobną kostkę.
  3. Z francuskiego ciasta należy wytnąć kwadraty o wymiarze ok 12cm x 12cm.
  4. Na jeden róg kwadratu nałożyć łyżkę budyniu i posypać kostkami z jabłek.
  5. Na róg z masą nałożyć drugi róg, tak aby powstał trójkąt. Skleić ze sobą boki.
  6. Trójkąty - rogaliki posmarować zółtkiem i posypać odrobiną cukru.
  7. Pieć ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200st C.
  8. Smacznego:)
deser dla dzieci jabłka budyń ciasto francuskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze