Zupa migdałowa

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa migdałowa to słodkie danie na wigilijną wieczerzę, popularne szczególnie w kuchni kresowej. Wyśmienicie smakuje z bakaliami, białym ryżem oraz nutką wanilii. To ciekawa alternatywa dla zupy z suszu lub moczki. Powstaje szybko i efektownie się prezentuje. Kremowe danie dekorują uprażone na złoto płatki migdałowe i szczypta cynamonu. Wigilijna zupa migdałowa zaskoczy Was głębią smaku. 

Składniki:

  • mleko  1 l

  • migdały  150 g

  • cukier  10 g

  • sól  3 g

  • ryż  100 g

  • wanilia  1 szt.

  • cynamon  3 g

  • rodzynki  70 g

  • suszona żurawina  30 g

  • suszone morele  30 g

  • płatki migdałowe  50 g

Zupa migdałowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Migdały: należy zblanszować, żeby z łatwością odeszła od nich łupinka (można też kupić już obrane). W tym celu zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10–15 minut. Odcedzamy je na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy, a następnie mielimy (najlepiej w blenderze kielichowym, z niewielką ilość mleka, żeby uzyskać gładką masę).  

  • Krok 2:

    Ryż: gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wykorzystajmy długie ziarenka z mniejszą ilością skrobi (na przykład basmati), żeby dało się przyrządzić je na sypko. Ryż można opcjonalnie ugotować już w zupie, ale weźmy po uwagę, że pochłonie on część płynu i znacznie ją zagęści. 

  • Krok 3:

    Zupa: podgrzewamy mleko (najlepiej pełnotłuste) lub napój roślinny, jeśli chcemy zrobić danie wegańskie. Wrzucamy do niego naciętą laskę wanilii i zmielone migdały. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy rodzynki. Odstawiamy zupę na 5 minut, żeby napęczniały. Wyjmujemy laskę wanilii. Wsypujemy cukier do smaku. Mieszamy. Do posłodzenia dania można też wykorzystać miód lub syrop z agawy. 

  • Krok 4:

    Przygotowanie dodatków: migdały w płatkach rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Prażymy przez około 5 minut, aż staną się złociste. Bardzo łatwo je przypalić, więc warto na bieżąco kontrolować temperaturę. Można też uprażyć je na patelni. Suszone morele kroimy w mniejsze kawałki.    

  • Krok 5:

    Podanie: w miseczki lub głębokim talerzu umieszczamy ugotowany ryż. Zalewamy go zupą.  Dekorujemy danie płatkami migdałowymi, żurawiną i morelą. Oprószamy cynamonem. Wigilijna zupa migdałowa świetnie smakuje też z mielonym kardamonem i kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne