Artur Rogalski
0 (0)
Zupa migdałowa to słodkie danie na wigilijną wieczerzę, popularne szczególnie w kuchni kresowej. Wyśmienicie smakuje z bakaliami, białym ryżem oraz nutką wanilii. To ciekawa alternatywa dla zupy z suszu lub moczki. Powstaje szybko i efektownie się prezentuje. Kremowe danie dekorują uprażone na złoto płatki migdałowe i szczypta cynamonu. Wigilijna zupa migdałowa zaskoczy Was głębią smaku.
mleko 1 l
migdały 150 g
cukier 10 g
sól 3 g
ryż 100 g
wanilia 1 szt.
cynamon 3 g
rodzynki 70 g
suszona żurawina 30 g
suszone morele 30 g
płatki migdałowe 50 g
Migdały: należy zblanszować, żeby z łatwością odeszła od nich łupinka (można też kupić już obrane). W tym celu zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10–15 minut. Odcedzamy je na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy, a następnie mielimy (najlepiej w blenderze kielichowym, z niewielką ilość mleka, żeby uzyskać gładką masę).
Ryż: gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wykorzystajmy długie ziarenka z mniejszą ilością skrobi (na przykład basmati), żeby dało się przyrządzić je na sypko. Ryż można opcjonalnie ugotować już w zupie, ale weźmy po uwagę, że pochłonie on część płynu i znacznie ją zagęści.
Zupa: podgrzewamy mleko (najlepiej pełnotłuste) lub napój roślinny, jeśli chcemy zrobić danie wegańskie. Wrzucamy do niego naciętą laskę wanilii i zmielone migdały. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy rodzynki. Odstawiamy zupę na 5 minut, żeby napęczniały. Wyjmujemy laskę wanilii. Wsypujemy cukier do smaku. Mieszamy. Do posłodzenia dania można też wykorzystać miód lub syrop z agawy.
Przygotowanie dodatków: migdały w płatkach rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Prażymy przez około 5 minut, aż staną się złociste. Bardzo łatwo je przypalić, więc warto na bieżąco kontrolować temperaturę. Można też uprażyć je na patelni. Suszone morele kroimy w mniejsze kawałki.
Podanie: w miseczki lub głębokim talerzu umieszczamy ugotowany ryż. Zalewamy go zupą. Dekorujemy danie płatkami migdałowymi, żurawiną i morelą. Oprószamy cynamonem. Wigilijna zupa migdałowa świetnie smakuje też z mielonym kardamonem i kandyzowaną skórką pomarańczową.