Słodka chatka

Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 15-20 min Porcja: 490 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Słodka chatka

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
490 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • tłuszcz i bułka tarta do blach
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szklanka kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • zagęstnik do bitej śmietany
  • słoik powideł, np. śliwkowych

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Białka ubić z resztą cukru. Pianę wyłożyć na masę żółtkową, delikatnie wymieszać łyżką.
  2. Do masy przesiać mąkę, wymieszać łyżką. Masę podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z kakao rozpuszczonym w mleku.
  3. Dwie kwadratowe blachy tej samej wielkości posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do jednej wlać jasne, do drugiej ciemne ciasto. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st C.
  4. Brzegi ciast okroić. Jasne ciasto przekroić na dwa prostokątne placki, ciemne pokroić na 8 trójkątów.
  5. Czekoladę stopić z masłem. Połowę czekolady wymieszać ze śmietaną 18%, krem czekoladowy wystudzić. Trójkąty ciemnego ciasta posmarować cienko kremem czekoladowym, a potem powidłami. Złożyć je w "daszek", owinąć folią aluminiową, wstawić do lodówki na 30 min.
  6. Jasne biszkopty posmarować powidłami. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Jasny biszkopt posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć go drugim biszkoptem. Wierzch i boki złożonych biszkoptów posmarować resztą bitej śmietany. Ułożyć "daszek", posmarować go stopioną czekoladą (podgrzać w razie potrzeby).
  7. Z okrawków ciasta zrobić komin i okienka.
czekolada deser ciasto biszkopt kakao
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze