Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.47 (205)
Korzenne śliwki będą wspaniałym dodatkiem do deserów - możecie zanurzyć je w gorzkiej czekoladzie lub dodać do zwykłego murzynka.
śliwki węgierki 2 kg
ocet 190 ml
cukier 0.5 kg
sól 5 g
goździki 5 szt.
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 10 szt.
pieprz 5 szt.
imbir 3 g
Ocet z cukrem, szczyptą soli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami, pieprzem i imbirem doprowadzamy do wrzenia.
Śliwki myjemy, wycieramy do sucha, nakłuwamy kilka razy szpilką. Zalewamy w szklanym naczyniu ciepłym roztworem i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy płyn, doprowadzamy go do wrzenia i gorącym zalewamy śliwki.
Po kilku godzinach znów odlewamy płyn, powtórnie doprowadzamy go do wrzenia. Do wrzącego wrzucamy śliwki i ponownie doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu (na większym popękają). Studzimy, zimną marynatę wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
Porady
Przygotowując zalewę do śliwek, pamiętajmy, że w trakcie marynowania puszczą one sok. Zawartość octu w rozcieńczonej marynacie będzie więc procentowo niższa.