Ślimaczki z ciasta francuskiego.

Szybka przekąska, która pomogła mi "wyczyścić" lodówkę. Szybko się też rozeszła.

Dodany przez: msewka

Ślimaczki z ciasta francuskiego.

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 8 plastrów sera żółtego (ja użyłam salami)
  • 8 cienkich plasterków szynki (ja użyłam z posypką gyrosa

Przygotowanie

  1. Rozwijamy płat ciasta francuskiego.Układamy wzdłuż dłuższej krawędzi 4 plastry sera, na nich 4 plastry szynki. Trochę niżej kolejne.Zostawiamy kilka centymetrów wolnej przestrzeni wzdłuż drugiej długiej krawędzi.Zwijamy w roladę, ale niezbyt ściśle, bo ciasta w trakcie pieczenia przybywa.Kroimy rulon w 0,5 cm plasterki i układamy na papierze do pieczenia przekrojem do góry. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.Wierzch ślimaczków wilgotną dłonią lekko smarujemy po wierzchu.Wstawiamy do piekarnika na ok.15 minut.Można jeść na zimno i na gorąco.
ser przekąska kolacja zapiekanka dla dzieci szynka ciasto francuskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze