Fot. Rua Castilho
4.49 (155)
Śledzie z papryką marynowaną w zalewie octowej z dodatkiem cebuli to przystawka na świąteczne lub noworoczne przyjęcie. Śledzie wyjdą aromatyczne, ale nie za słone, o delikatnej konsystencji.
śledzie 500 g
olej 50 ml
czerwona papryka 1 szt.
czerwona cebula 2 szt.
cukier 1 szczypta
ocet 1 szklanka
ziele angielskie 5 szt.
pieprz 5 szt.
liść laurowy 2 szt.
mleko 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Porady
Cebulę do każdej marynaty do śledzia warto wcześniej poddusić: pokrojoną w piórka wrzucamy na sporą ilość oleju, oprószamy cukrem i trzymamy na małym ogniu, aby tylko zmiękła i lekko się zażółciła – będzie miała dużo łagodniejszy smak.