Śledzie z papryką

Ocena:

4.49 (155)

  • 35 min.
  • dla 6 osób

Śledzie z papryką marynowaną w zalewie octowej z dodatkiem cebuli to przystawka na świąteczne lub noworoczne przyjęcie. Śledzie wyjdą aromatyczne, ale nie za słone, o delikatnej konsystencji.

Składniki:

  • śledzie  500 g

  • olej  50 ml

  • czerwona papryka  1 szt.

  • czerwona cebula  2 szt.

  • cukier  1 szczypta

  • ocet  1 szklanka

  • ziele angielskie  5 szt.

  • pieprz  5 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • mleko  2 szklanki

  • koncentrat pomidorowy  1 łyżeczka

Śledzie z papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Opłukane i osączone filety kroimy na kawałki
  • marynowaną paprykę – w paski. Obrane cebule tniemy w piórka.
  • 1 i 1/2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem i octem do smaku (marynata powinna być intensywna
  • z wyczuwalną słodyczą)
  • wrzucamy cebulę
  • doprowadzamy do wrzenia
  • wkładamy ziarna pieprzu
  • ziele i liście laurowe. Zostawiamy do ostudzenia
  • po czym mieszamy z koncentratem
  • olejem i mieloną papryką
  • ponownie zagotowujemy i studzimy.
  • Zalewę z cebulą mieszamy ze śledziami i papryką
  • odstawiamy na 48 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

Cebulę do każdej marynaty do śledzia warto wcześniej poddusić: pokrojoną w piórka wrzucamy na sporą ilość oleju, oprószamy cukrem i trzymamy na małym ogniu, aby tylko zmiękła i lekko się zażółciła – będzie miała dużo łagodniejszy smak.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne