Śledzie z grzybami

Ocena:

4.47 (192)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Śledzie z grzybami leśnymi to prosty, aczkolwiek niecodzienny przepis. Przystawka idealnie pasuje na Wigilię, ale sprawdzi się także przy innych okazjach. Podana w ozdobnych salaterkach – lub nowocześnie i minimalistycznie w słoikach – będzie doskonałą imprezową przekąską, np. na Sylwestra. Aromatyczne śledzie z suszonymi grzybami możecie przygotować o dowolnej porze roku.

Składniki:

  • matias  500 g

  • suszone grzyby  50 g

  • cebula  2 szt.

  • olej rzepakowy  280 ml

  • zioła prowansalskie  10 g

  • liść laurowy  6 szt.

  • gorczyca  15 g

Śledzie z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie śledzi: płuczemy je, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez minimum godzinę. Wymieniamy wodę i zalewamy ponownie. Po ok. 30 min po raz ostatni przepłukujemy śledzie, na następnie osuszamy je na ręczniku papierowym (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia śledzi).

  • Krok 2:

    Przygotowanie grzybów: po opłukaniu, gotujemy je w wodzie przez ok. 20 min – do momentu, aż będą miękkie . Następnie je odcedzamy (wywar przelewamy do osobnego naczynia) i odkładamy do wystudzenia. Po ostygnięciu kroimy je w paseczki.

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w pióra.

  • Krok 4:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (30 ml). Podsmażamy na nim cebulę przez ok. 5 min, po czym dolewamy 50 ml wywaru z grzybów. Przykrywamy pokrywką, dusimy przez kolejne 5 min. Na koniec dodajemy pokrojone grzyby. Pozostawiamy na patelni do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 5:

    Marynowanie: filety śledziowe kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Naprzemiennie układamy w słoiku śledzie z grzybami i cebulką. Warstwy przekładamy liśćmi laurowymi, ziołami prowansalskimi i ziarnami gorczycy. Całość zalewamy olejem.

Porady

  • Do śledzi z grzybami wybieramy młode śledzie (matiasy) w słonej zalewie.
  • Na wierzch, tuż przed zakręceniem słoika, można położyć plasterek cytryny. W ten sposób delikatnie podniesiemy kwasowość przystawki.
  • Jeśli lubicie zdecydowanie kwaśne potrawy, dodajcie łyżeczkę octu (5 ml).
  • Śledzie z grzybami przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku maksymalnie przez 2 tygodnie. Najlepiej smakują po trzech dniach, kiedy przegryzą się smaki.
  • Do leśnych grzybów można dodać pieczarki w proporcji pół na pół. Całość smażymy na patelni razem z cebulką i studzimy przed dodaniem do słoika.
  • Śledzie z suszonymi grzybami świetnie smakują doprawione także odrobiną słodkiej wędzonej papryki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Śledzie z grzybami – inne pomysły

Smak przystawki będzie się zmieniał w zależności od rodzaju grzybów. Aby wasze śledzie z grzybami zachwycały gości pięknym aromatem lasu, zdecydujecie się na prawdziwki lub podgrzybki. Gatunki te najlepiej zachowują swój smak podczas suszenia. Po namoczeniu grzybów powraca on z niebywałą intensywnością. Do śledzi z grzybami suszonymi możecie dodać także:

  • koncentrat pomidorowy – w ten sposób powstaną śledzie po myśliwsku,
  • śmietanę, majonez i natkę pietruszki – które, zamiast oleju, utworzą gęsty sos grzybowy.

A może chcielibyście przygotować śledzie z grzybami w chrupiącej wersji? Zamiast suszonych sięgnijcie po marynowane grzyby i ogórki konserwowe. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i pokrojoną w paski cebulę cukrową. Całość zalejcie olejem.

Łagodne lub ostre śledzie w grzybach leśnych

Aby filety śledziowe były mniej słone i bardziej delikatne, można namoczyć je w mleku. Z kolei jeśli chcemy, aby miały ładny jasny kolor, zalewamy je wodą gazowaną z dodatkiem soku z cytryny (na 500 g śledzi wystarczy 15 ml soku). Śledzie można moczyć także w maślance – wtedy wyjdą lekko kwaskowe – lub w wodzie z ziarnami jałowca, aby miały neutralny smak.

Jak widać, już sam sposób moczenia moczenia filetów, wpływa na smak przystawki. Oczywiście końcowy efekt możemy modyfikować, dodając papryczkę chili lub przyprawy korzenne, takie jak goździki czy anyż.

Smażone śledzie z grzybami

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do przystawek ze śledzi na zimno, warto spróbować ich także w innej wersji. Do przygotowania smażonych śledzi potrzebujemy świeżych, wypatroszonych tuszek. Są niewielkie, więc smażymy je w całości – z kręgosłupem i ośćmi, które po obróbce termicznej ładnie odchodzą od mięsa. Rybę doprawiamy przyprawami i obtaczamy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 1 min z każdej strony.

Danie podajemy z ziemniakami i sosem grzybowym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne