Śledzie z grzybkami konserowymi i porem

Bardzo smaczne śledzie z grzybkami i porem.

grzyby marynowanePrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 201 głosów)

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych matias
  • 2 cebule
  • 1 duży por (biała część)
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych grzybków konserwowych
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Śledzie zalać zimna wodą i dokładnie wymoczyć, około 2 godzin, zmieniając wodę 3 razy.
  • Por i cebulę drobno pokroić i sparzyć na sitku wrzącą wodą, wystudzić , posypać lekko solą i pieprzem cytrynowym.
  • Dodać posiekane grzybki konserwowe i polać olejem, wszystko wymieszać.Ułożyć na półmisku, na to ułożyć pokrojone kawałki śledzia, skropić lekko sokiem z cytryny wymieszanym z kilkoma łyżkami oleju, posypać śledzie po wierzchu pieprzem cytrynowym i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy