Śledzie z gruszką

Ocena:

4.49 (188)

  • 20 min.
  • dla 5 osób
Bardzo smaczne śledzie, polecam.

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych matias
  • posiekany szczypiorek
  • 1/4 szklanki syropu z gruszek(z puszki lub kompotu)
  • 1 połówkę gruszek z puszki lub kompotu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 cebule cukrowe
  • pieprz
  • sól

Śledzie z gruszką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Płaty śledziowe wymoczyć około 2 godzin, zmieniając 2 razy wodę, dokładnie odsączyć.Pokroić w kawałki i ułożyć w salaterce.
  • Cebulę drobno posiekać, dodać pokrojone drobno gruszki z syropu, posypać delikatnie solą i pieprzem, wymieszać i ułożyć na śledziach.
  • Oliwę wymieszać z syropem i sokiem z cytryny, zalać śledzie.Szczypiorek posiekać i posypać po wierzchu, odstawić na 1 godz w chłodne miejsce.
  • Smacznego.
  • Śledzie smakują wyśmienicie, właśnie zjedliśmy na kolację.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne