Śledzie wigilijne - marynowane domowe..

Smaczna potrawa śledzi marynowanych - wigilijnych..

Dodany przez: RYNIO

Śledzie wigilijne - marynowane domowe..

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Składniki •
  • 1 kg śledzi świeżych (zielone) •
  • 3 szklanki wody •
  • 1 szklanka octu •
  • 1 łyżka soli •
  • 4 łyżki cukru •
  • 5 ziela angielskie, •
  • 3 listki laurowe •
  • ½ łyżki gorczycy •
  • 3 cebule,

Przygotowanie

  1. Etapy przygotowania
  2. Z wody i octu ugotować zalewę, dodać sól, cukier, i przyprawy .Śledzie oczyścić i wymyć .Zalewę ostudzić .Do zimnej zalewy dodać śledzie .Odstawić w zimne miejsce na co najmniej 2 dni .
  3. Z marynowanych śledzi można zrobić rolmopsy tradycyjne z cebulką i ogórkiem kiszonym lub pokroić w kawałki posypać posiekaną cebulą i zalać olejem . Dobre są tez z żurawinową . Można je tez podać ze śmietaną wymieszaną z cebulą ,jabłkiem i ogórkiem . SMACZNEGO!!!
ryby przekąska cebula sól cukier śledzie ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze