Śledzie wigilijne inaczej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 1,5 godziny,zmieniając wodę 3 razy,odsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny,cebulę pokroić drobno,sparzyć na sitku wrzącą wodą, wystudzić.
Śliwki kalifornijskie i rodzynki zalać wrzącą wodą,zostawić na 5 min,odsączyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,śliwki drobno pokroić.
Układać warstwami w szklanym naczyniu, cebulę,kawałki śledzi,rodzynki i śliwki.
Cukier rozpuścić w 1 łyżce soku z cytryny,dodać olej dokładnie wymieszać,zalać śledzie olejem,posypać pieprzem,koniecznie cytrynowym,odstawić na kilka godzin do lodówki.