Śledzie w sosie smietanowo-majonezowym

Tradycyjne u nas od wielu lat śledzie - ulubione zresztą nie tylko do święta.

Dodany przez: bernika

Śledzie w sosie smietanowo-majonezowym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • szkl. śmietany (lub więcej)
  • 3-4 łyzki majonezu
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • cytryna
  • bialy pieprz
  • 2 jabłka
  • kilka ogórków konserwowych
  • 2 cebule w kostke

Przygotowanie

  1. Śledzie wymoczyć, pociac w paseczki, jabłka, ogórki, cebulę w kostke. W misce ukłdac warstwami, śledzie, warzywa, skropic cytryna, posypywac pieprzem i tak na zmiane. Zrobic sos; połaczyc składniki: śmietane, maojonez, jogurut, cyrtyne tak by uzyskac smietanowo-kwaśkowaty smak. jelsi bedzie trzeba zmienic proporcje składników. Kazdy jednak ma inne wyczucie smaku. Zalac sledzie, przemieszac. Odstawiac na ok 2 dni. Wtedy sa najlepsze bo sledziki dobrze skruszeją. Jednak raz na dzien naelży przemieszac je i sprobowac sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawic jego smaku po tym jak matiasy pusciły swoj sok. Pychota, lepsze niz ze sklepu...
ryby Boże Narodzenie śmietana śledzie matiasy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze