Śledzie w pomidorach

Ocena:

4.48 (212)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Śledź jest jedną z najchętniej jadanych przez nas ryb. Mając to na uwadze, przygotowaliśmy propozycję na śledzie w pomidorach - smaczną i łatwą w wykonaniu przekąskę, która świetnie sprawdzi się w roli przystawki na przyjęcie. Dodatek orzechów i cebuli w naszym przepisie na śledzie w pomidorach, nadaje mu nietuzinkowego charakteru. 

Składniki:

  • cebula  2 szt.

  • matias  200 g

  • ocet  15 ml

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

  • ocet winny  50 ml

  • suszone pomidory  250 g

  • cukier  1 szczypta

  • orzechy włoskie  50 g

  • olej rzepakowy  30 ml

Śledzie w pomidorach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na śledzie w pomidorach rozpoczynamy od dokładnego opłukania śledzi. Po wykonaniu tej czynności do śledzi dodajemy wodę z octem i moczymy je w takim roztworze przynajmniej godzinę. Między czasie możemy rozgrzać olej, cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. 

    Śledzie
  • Krok 2:

    Kolejnym krokiem w naszym przepisie na śledzie w pomidorach jest zblendowanie orzechów bez łupin, dodajemy suszone pomidory z odrobiną zalewy i ponownie blendujemy. Całość powinna konsystencją przypominać pesto. Następnie mieszankę z orzechów i suszonych pomidorów dodajemy do naszego koncentratu i dusimy przez kolejne 3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Po upływie wyznaczonego czasu moczenia śledzi, kroimy je na kawałki i łączymy z sosem pomidorowym. Na samym końcu śledzie wkładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy na minimum 3h do lodówki. 

    Śledzie w pomidorach

Porady

  • W przepisie na śledzie w pomidorach najważniejszą rolę odgrywają oczywiście śledzie -  my zalecamy wybór tych typu matias, czyli młodych śledzi (przed okresem tarła). Cechują się one delikatnym smakiem oraz stosunkowo wysoką zawartością tłuszczów. Jeśli nie możemy znaleźć śledzi matias to możemy wybrać inne w zalewie solankowej (najlepiej w szklanym opakowaniu). 
  •  Do śledzia w pomidorach możemy dodać również rodzynki – jeśli zdecydujemy się na ten krok, to należy zblednować je z orzechami i suszonymi pomidorami. Rodzynki nadadzą całej przekąsce lekko słodkiego posmaku. 
  •  Śledzie w sosie pomidorowym stanowią jedną z przekąsek często serwowanych na Wigilię Bożego Narodzenia. Najlepiej prezentować będą się na ładnej paterze lub półmisku.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Śledzie w pomidorowej cebulce, czyli śledzie po cygańsku 


Jeśli zaliczamy się do grona fanów śledzi w pomidorach, to powinniśmy również wypróbować przepis na śledzie po cygańsku. Do ich przygotowania potrzebujemy dużej ilości cebuli (ok. 2-3), ponieważ to właśnie ona, tuż obok śledzi, gra główną rolę w tym daniu. Cebulę łączymy z koncentratem pomidorowym, musztardą, papryką, cukrem i pieprzem. Sosem tym zalewamy nasze śledzie uprzednio wymoczone w wodzie i odstawiamy na kilka godzin, by smaki się ze sobą „przegryzły”. 


Przepis na śledzie w pomidorowej cebulce, czyli śledzie po cygańsku
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne