Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem

Ocena:

4.4 (159)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Śledzie w śmietanie w śmietanie z cebulą i ogórkiem to pyszna przystawka. Idealnie odnajdą się na świątecznym stole, ale odpowiednie są na też na inne wyjątkowe okazję lub po prostu na co dzień. Podane na ciepło w towarzystwie ziemniaków z wody lub w mundurkach, to świetna propozycja na postny obiad. Wyjdą kremowe i delikatne, jeśli postawimy na składniki dobrej jakości - podstawą są młode ryby, czyli matiasy. Podajemy sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie z ogórkiem.

Składniki:

  • śledzie  4 szt.

  • cebula  1 szt.

  • śmietana 18%  500 ml

  • kiszone ogórki  3 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • kwasek cytrynowy  4 krople

  • ocet  70 ml

  • cukier  30 g

  • woda  500 ml

  • pieprz  5 g

Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Namaczanie śledzi: filety wkładamy do zimnej wody na 2 godziny. Następnie odlewamy ją i ponownie wlewamy wodę, odstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny (czas nie jest wliczony w całkowity czas przygotowania potrawy). Namaczanie nie jest konieczne w przypadku matiasów.

  • Krok 2:

    Przygotowanie śledzi: odcedzamy je z wody, osuszamy, np. ręcznikiem papierowym. Kroimy je w 5-centymetrowe kawałki.

  • Krok 3:

    Przygotowanie dodatków: cebulę obieramy i siekamy w piórka. Kwaśne jabłko (np. szarą renetę) obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę (konserwowe będą równie dobre).

  • Krok 4:

    Śledzie w śmietanie: kawałki ryby przekładamy do miski i zalewamy śmietaną z dodatkiem octu. Dodajemy do nich cebulę, jabłko i ogórki. Doprawiamy pieprzem i cukrem. 

  • Krok 5:

    Maceracja: śledzie w zalewie powinny leżakować 1 godzinę. Ale jeszcze lepsze będą po 3 dniach. Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem możemy udekorować szczypiorkiem, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Porady

  • Śledzie w śmietanie będą najlepsze, jeżeli zadbamy o dobrej jakości filety (najlepsze będą matiasy), a także odpowiednią śmietanę. Kwaśna, śmietana 18-procentowa będzie dobrym wyborem, pod warunkiem, że nie zawiera zbędnych, sztucznych dodatków.
  • Odpowiednio doprawione śledzie będą pyszną przystawką, ale podane z tłuczonymi ziemniakami lub w całości mogą stanowić danie obiadowe.
  • Śledzia w śmietanie z cebulą i ogórkiem można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Należy jednak pamiętać, że musi on być zamknięty w szczelnym naczyniu lub słoiku. Dzięki temu z każdym dniem będzie nabierał jeszcze lepszego i intensywniejszego smaku.
  • Filety śledziowe w śmietanie można dekorować dowolną zieleniną. Jeśli nie posiadamy w domu szczypiorku lub za nim nie przepadamy, wykorzystajmy w tym celu np. drobno posiekany koperek.
  • Przepis na śledzie w śmietanie można wzbogacić o dodatkowe składniki, np. żurawinę, śliwki suszone, a wersji nieco słodszej nawet o rodzynki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem – jaki filet?

Najsmaczniejsze śledzie to matiasy, są to młode ryby, które nie uczestniczyły jeszcze w okresie tarła. Dzięki temu charakteryzują się on wyjątkowo delikatnym i tłustym mięsem. Świeże można kupić latem i wiosną, choć i wtedy są trudno dostępne. Jeśli już na takiego trafimy, warto go kupić bez zastanowienia. Nie będziemy żałować tej decyzji, gdyż matias to szczególnie smaczna ryba bogata w witaminy i minerały. Idealnie sprawdzi się do śledzia w śmietanie, gdzie główną rolę gra właśnie filet z ryby.

W sklepach często spotykamy śledzie, które są sprzedawane pod nazwą "matiasy", ale najczęściej w środku ich nie znajdziemy. Trzeba dokładnie wczytać się w etykietę produktu, na której powinno być wyraźnie napisane, jaka ryba znajduje się w opakowaniu. Często możemy znaleźć dopisek "a'la matias", co po prostu wprowadza w błąd. Matiasy są dużo delikatniejsze od zwykłych śledzi, są też mniej słone, nie trzeba ich w ogóle moczyć przed obróbką. Wskazówką może być też cena, prawdziwe matiasy kosztują kilkadziesiąt złotych za kilogram.


Śledź w jogurcie – alternatywa dla śledzia w śmietanie

Śledzie w śmietanie to jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania tej ryby. Jeśli jednak chcemy przygotować go w nieco lżejszej wersji lub po prostu nie posiadamy w domu śmietany, można przyrządzić również śledzia w jogurcie naturalnym. Dobrze sprawdzą się tu zwłaszcza gęste jogurty, w tym również jogurt grecki. Alternatywą jest też połączenie śmietany z dwoma łyżkami majonezu.

Do przygotowania śledzia w jogurcie, potrzebna nam będzie również cebula, trzy ząbki czosnku i przyprawy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do niej jogurt naturalny. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do śledzi wraz z solą i pieprzem. Żeby podkręcić smak warto dodać jedną łyżkę octu jabłkowego lub kwaśne jabłko. Tak przygotowane śledzie w jogurcie przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.

Ta wersja śledzi jest zdecydowanie mniej kaloryczna w porównaniu do tych w śmietanie. 100 g śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem ma ponad 300 kalorii, natomiast wersja z jogurtem ma aż trzy razy mniejszą kaloryczność.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne