Śledzie w śmietanie

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 48 godzin Porcja: 130 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Śledzie w śmietanie

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
130 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 duże solone śledzie
  • 2 cebule
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • 3 cytryny
  • ogórek kiszony
  • szklanka śmietanki
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Śledzie moczyć w wodzie przez 24 godziny, w czasie moczenia kilkakrotnie zmieniać wodę.
  2. Z wymoczonych śledzi ostrożnie ściągnąć skórę, odciąć głowy i ogony, wypatroszyć, podzielić na filety i usunąć ości. Cebule obrać, pokroić w cieniutkie talarki.
  3. Filety układać w słoju, przekładając talarkami cebuli, ziarnami pieprzu, ziela, listkiem laurowym i plasterkami z połówki cytryny.
  4. Do śmietanki dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, sól do smaku i cukier puder. Sosem zalać filety, zamknąć słój i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
  5. Wyłożyć na półmisek, polać sosem, oprószyć pieprzem, przybrać plasterkami kiszonego ogórka.
  6. Inne przepisy na Wigilię
ryby śmietana śledzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze