Śledzie w śmietanie

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 48 godzin Porcja: 130 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Śledzie w śmietanie

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
130 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 duże solone śledzie
  • 2 cebule
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • 3 cytryny
  • ogórek kiszony
  • szklanka śmietanki
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Śledzie moczyć w wodzie przez 24 godziny, w czasie moczenia kilkakrotnie zmieniać wodę.
  2. Z wymoczonych śledzi ostrożnie ściągnąć skórę, odciąć głowy i ogony, wypatroszyć, podzielić na filety i usunąć ości. Cebule obrać, pokroić w cieniutkie talarki.
  3. Filety układać w słoju, przekładając talarkami cebuli, ziarnami pieprzu, ziela, listkiem laurowym i plasterkami z połówki cytryny.
  4. Do śmietanki dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, sól do smaku i cukier puder. Sosem zalać filety, zamknąć słój i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
  5. Wyłożyć na półmisek, polać sosem, oprószyć pieprzem, przybrać plasterkami kiszonego ogórka.
  6. Inne przepisy na Wigilię
ryby Boże Narodzenie śmietana śledzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze