Śledzie smażone

Dla miłośników ryb

Dodany przez: caroline

Śledzie smażone

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 6 głosów)

Składniki

  • 6 wiekszych lub 9 mniejszych surowych sledzi
  • 1-2 jaja
  • mąka
  • tarta bułka
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • olej

Przygotowanie

  1. Śledzie natrzeć sola, pieprzem i ziolami, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć je w mące a nastepnie panierowac w rozmaconym jaju i tartej bułce i smazyc na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać tak jak każdą smażona rybę. Przed przyprawieniem tuszki śledziowe mozna wyfiletować (ja właśnie tak zrobiłam). Składniki podałam na 3 porcje. Śledź ma swój specyficzny aromat który jest wyczuwalny nawet po usmażeniu ale miłosnikom tej ryby nie powinno to przeszkadzać.
ryby Boże Narodzenie obiad ryba smażone sledz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze