Przepis stary jak świat. Po raz kolejny zaskoczył nas swoją znakomitością.
Składniki:
40 dag solonych śledzi
4 cebule
pół szklanki rodzynek
½ słoiczka koncentratu pomidorowego
1 duża łyżka śmietany (moja inwencja)
2 łyżki cukru
2 łyżki octu winnego, sproszkowane chilli (również moje dodatki)
Śledzie po staropolsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Śledzie wymoczyć przez noc w wodzie. Pokroić w paseczki.
Rodzynki sparzyć wodą.
Cebule obrać, poszatkować w piórka, dusić na oleju z dodatkiem masła, aż będzie zupełnie miękka. Dodać rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę i resztę składników, oraz ok ¼ szkl gotowanej wody. Wymieszać. Przekładać śledzie warstwowo lub po prostu wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić do lodówki na dobę.