Śledzie po staropolsku

Ocena:

4.29 (157)

  • 24 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby

Przepis stary jak świat. Po raz kolejny zaskoczył nas swoją znakomitością.

Składniki:

  • 40 dag solonych śledzi
  • 4 cebule
  • pół szklanki rodzynek
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża łyżka śmietany (moja inwencja)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego, sproszkowane chilli (również moje dodatki)

Śledzie po staropolsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Śledzie wymoczyć przez noc w wodzie. Pokroić w paseczki.
  • Rodzynki sparzyć wodą.
  • Cebule obrać, poszatkować w piórka, dusić na oleju z dodatkiem masła, aż będzie zupełnie miękka. Dodać rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę i resztę składników, oraz ok ¼ szkl gotowanej wody. Wymieszać. Przekładać śledzie warstwowo lub po prostu wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić do lodówki na dobę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne