Sledzie opiekane w zalewie pomidorowej

Śledzie w zalewie pomidorowej są pyszne!

Dodany przez: magdar

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1kg śledzi tzw.zielone(świeże),bułka tarta,2 jajka
  • Zalew na ok.1kg śledzia.
  • 2 szkl. wody
  • 1/2 szkl.octu
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 1 przecier pomidorowy (ok.5-6 łyżek-ok.90 ml)
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka soli
  • trochę ziela angielskiego
  • 3 listki liścia laurowego
  • szczypta pieprzu naturalnego

Przygotowanie

  1. Śledzie obieramy i kroimy ma pół,moczymy w jajku i bułce -smażymy !
  2. Zalewa-gotujemy wodę,ocet,oliwę,wsypujemy cukier ,sól ,dodajemy pokrojoną cebule w piórka,przecier pomidorowy,ziele angielskie,liść laurowy i pieprz.Wszytko zagotowujemy i zalewamy ryby.(zalewa na 1kg śledzia -jeżeli ktoś robi większa ilość składniki zalewu zwiększamy).
  3. Jeśli ktoś nie lubi śledzi w zalewie pomidorowej może nie dodawac wcale przecieru ,wtedy smakują podobnie do tych kupionych w sklepie,w sloiku (śledzie smażone w zalewie octowej).
ryby sledz zalewa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze