Śledzie marynowane zawijane

Korzenne śledzie z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 czerwone cebule
  • duża marchewka, ugotowana
  • duży podłużny burak, ugotowany
  • duże twarde jabłko
  • zalewa:
  • szklanka octu z czerwonego wina
  • szklanka mocnego słodkiego czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • łyżeczka ziaren białego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • po 4 liście laurowe i goździki
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm), pokrojony w plasterki
  • 6–8 marynowanych filetów śledziowych bez skóry
  • kilka kromek pumpernikla, podsuszonych
  • Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Przygotowanie

  1. Na zalewę: ocet, wino, cukier, gorczycę, pieprz, ziele, listki, goździki, anyżek i imbir mieszamy, zagotowujemy.
  2. Do wrzącej zalewy wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, blanszujemy 2 min. Kiedy ostygnie, dokładamy pokrojone w słupki marchewkę, burak i jabłko, zostawiamy na godzinę, próbujemy i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Odstawiamy na noc do lodówki.
  3. Odcedzamy na sicie, zachowujemy marynatę. Kromki pumpernikla drobno kruszymy.
  4. Płaty śledziowe osączamy, układamy na dużej desce. Posypujemy pumperniklem, na brzegu każdego kładziemy porcję zamarynowanych warzyw, zwijamy, spinamy wykałaczką.
  5. Marynatę wlewamy do rondelka i redukujemy o ok. połowę. Przyprawiamy do smaku i podajemy do śledzi w charakterze sosu.

Wskazówki

Doskonałe śledzie na Boże Narodzenie i nie tylko. Warzywa nadają im słodkawy smak i pięknie wyglądają - danie świetnie prezentuje się na stole.

ryby przyprawy Boże Narodzenie przystawki śledzie buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze