Śledzie marynowane w occie

moja rodzinka je uwielbia

Przekąski

Czas przygotowania:
4320 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 209 głosów)

Składniki:

  • 8 sledzi solonych
  • 3 duże cebule
  • ZALEWA:
  • 6 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 9 łyżek cukru
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 duże listki laurowe
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Woda i 1 litr mleka do namoczenia sledzi
  • 2 słoiki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sledzie oczyścić z błon, skórę i kręgosłup pozostawić. Namoczyć w wodzie około 3 godziny, potem wypłukać i zalać je mlekiem, odstawić na około 2 godziny.
  • Składniki zalewy oprócz oleju zagotować, pod koniec dodać cebule pokrojone w talarki i pogotować jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia, dodać olej, wymieszać i wystudzić.
  • Następnie wypłukać sledzie z mleka, pokroić na duże dzwonka.
  • Na dno słoika wrzucić trochę osączonej z zalewy cebuli, dodać przyprawy i listek podzielone na 2 słoiki. Ułożyć sledzie, znów cebula i zalać zalewą.
  • Zakręcić i odstawić minimum na 3 dni, wtedy są już dobre do konsumpcji.
  • Sledzie mogą stać ponad 2 tygodnie. Proporcje zalewy można dopasować pod swój smak

Porady

Zobacz też: śledź - polski klasyk pod lupą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy