Śledzie marynowane w occie

idealne na postne dni

Dodany przez: Joanna 55

Śledzie marynowane w occie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 kg płatów sledziowych solonych
  • 3 duże cebule
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Ok. 2 łyżki cukru
  • 1 duży listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 7 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w talarki
  2. Sledzie namoczyć w wodzie, potem w mleku, po ok. 2 godziny
  3. Potem opłukać z mleka i poporcjować.
  4. Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, zielem, listkiem i pieprzem.
  5. Wrzucić cebulę i pogotować troszkę, aby zmiękła. Wystudzić.
  6. W słoiku układać sledzie na zmianę z cebulą i zalać zalewą
  7. Schłodzić najlepsze po 2 dniach.
  8. Doskonałe na zimno jako przekąska lub można podać do nich ugotowane ziemniaczki i mamy postny obiad
ryby obiad przekąska kolacja cebula śledzie zalewa octowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze