Śledzie marynowane domowe

Pyszne śledzie marynowane przygotowane samodzielnie,

Dodany przez: teresa-kr

Śledzie marynowane domowe

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

Składniki

  • 1 kg śledzi świeżych
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 4 ziela angielskie, 3 lis
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie

  1. Z wody i octu ugotować zalewę, dodać sól, cukier, i przyprawy .Śedzie oczyścić i wymyć .Zalewę ostudzić . Do zimnej dodać śledzie .Odstawić w zimne miejsce na 3 dni .Z marynowanych można zrobić rolmopsy tradycyjne z cebulką i ogórkiem kiszonym lub pokroić w kawałki posypać posiekaną cebulą i zalać olejem . Dobre są tez z konfiturą żurawinową lub żurawiną suszoną namoczona wcześniej w czerwonym winie. Można je tez podać z kwaśną śmietaną wymieszaną z cebulą ,jabłkiem i ogórkiem .Do tego wyśmienite będą pieczone ziemniaczki lub kartofle w mundurkach.
ryby Boże Narodzenie przekąska cebula śledzie ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze