Śledzie marynowane w sosie curry

Ocena:

4.43 (166)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Śledzie nietypowo - z egzotyczną nutą, bo w sosie curry. Niezwykle aromatyczne, będą pyszną świąteczną przystawką.

Składniki:

  • śledzie  6 szt.

  • cebula cukrowa  2 szt.

  • olej  30 ml

  • rodzynki  60 g

  • majonez  45 g

  • kwaśna śmietana  45 g

  • ocet  30 ml

  • musztarda  30 g

  • sól  3 g

  • pieprz  5 g

  • cukier  3 g

  • przyprawa curry  5 g

  • kurkuma  5 g

Śledzie marynowane w sosie curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Płaty dokładnie płuczemy i osuszamy. Obrane cebule kroimy w cienkie piórka. Na patelni, rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, najpierw szklimy, potem dusimy aż zacznie brązowieć, a na koniec oprószamy cukrem i smażymy, mieszając aż ściemnieje, ale się nie przypali. Mieszamy z rodzynkami, chwilę trzymamy na ogniu. Zestawiamy i studzimy.

  • Krok 2:

    Śledzie kroimy na kawałki, mieszamy z cebulą i rodzynkami, 4 łyżkami majonezu i śmietany na początek, po czym dobieramy do smaku musztardę, ocet i przyprawy, ew. jeszcze majonez i śmietanę. Sosem polewamy śledzie, schładzamy przed podaniem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz przepis: sałatka śledziowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne