Śledź po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku - smak i aromat śledzia w cebuli.

Dodany przez: lukasz0210

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
120 kcal
Porcje:
9 porcji
Ocena:

(średnia 4.8 z 5 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg śledzi małosolnych
  • 1 kg cebuli
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l oleju
  • Cukier
  • Sól
  • 2 liście laurowe
  • 8 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Śledzie po kaszubsku - idealne danie na Wigilię!
  2. Śledzie wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wyłożyć ją do garnka lub na patelnię zalać całym olejem i smażyć, Dodać koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszać i smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Następnie ostudzić sos.
  3. Na każdym płacie ułożyć po łyżce sosu zawinąć i spiąć wykałaczką i w bok każdego śledzia włożyć po łyżeczce sosu. Wszytkie zawijane śledzie wyłożyć w pojemnik  i zalać całym sosem.
  4. Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.
  5. Śledzie po kaszubsku gotowe. Można zajadać!

Wskazówki

Śledzie po kaszubsku schodzą jak szalone, więc warto przygotować ich więcej :)

Komentarz redakcji

Śledzie po kaszubsku są jednocześnie słodko-słone i kwaśno-ostre, co przysparza im wielu fanów. Składniki są tanie i łatwo dostępne, więc jest to jeden z bardziej popularnych sposobów na marynowane śledzie - często goszczą na świątecznych stołach. Powinny się marynować przez co najmniej dobę, ale najlepsze są po 2-3 dniach spędzonych w lodówce. Polecamy śledzie po kaszubsku nie tylko na Boże Narodzenie!
ryby obiad przekąska cebula sledz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze