Śląski kołacz z makiem

Tradycyjne ślaskie ciasto dla gości weselnych

CiastaDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.32 z 193 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 szkl mąki,
  • 15 dag cukru
  • olejek pomarańczowy.
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 zapach migdałowy
  • Kruszonka:
  • Pół szklanki maki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto:
  • Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia.
  • Mak:
  • Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac.
  • Kruszonka:
  • Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać.
  • Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
Królowa zup - Rosół.

mack

rosół śląski