Śląski kołacz z makiem

Tradycyjne ślaskie ciasto dla gości weselnych

Dodany przez: Madija

Śląski kołacz z makiem

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 szkl mąki,
  • 15 dag cukru
  • olejek pomarańczowy.
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 zapach migdałowy
  • Kruszonka:
  • Pół szklanki maki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia.
  3. Mak:
  4. Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac.
  5. Kruszonka:
  6. Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać.
  7. Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.
deser ciasto kołacz kołacz makiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze