Skrzydelka w marynacie

Pieczone skrzydelka o wyraznym smaku.

Dodany przez: sarenka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 6 głosów)

Składniki

  • 10 sztuk skrzydelek kurczaka,
  • 125ml oleju slonecznikowego,
  • 4 lyzki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 lyzka cukru lub miodu,
  • 1 lyzka octu balsamicznego,
  • 0,5 lyzeczki pieprzu,
  • 1 lyzeczka soli,
  • 3 zabki czosnku,
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 1 lyzeczka chilli,
  • 1 lyzeczka tabasco,
  • 1 czubata lyzka papryki slodkiej w proszku,
  • oregano.

Przygotowanie

  1. Skrzydelka umyc, osuszyc i poodcinac czesci lotne. Przyrzadzic marynate, laczac wszystkie wymienione przyprawy (poza oregano), przecisnietym przez praske czosnkiem i olejem. Skrzydelka natrzec dokladnie marynata, owinac w folie i zamarynowac przez noc. Nastepnego dnia, wylozyc owiniete folia skrzydelka, dokladnie wymieszac, posypac je oregano i owiniete, umiescic w forme do peiczenia. Wlozyc do rozgrrzanego piekarnika i piec przez ok godzine (do 1,5 godziny, w zaleznosci od piekarniak) w 190-200 stopniach. Srzydelka w tej marynacie, nadaja sie tez na grilla.
mięso sos sojowy chili papryka w proszku skrzydełka kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze